Du köper medlemskap i en bostadsrättsförening. Tillsammans är vi i föreningen den "hyresvärd" som ser till att vatten, värme och sophantering fungerar eller att hus och lägenheter hålls i bra skick.
Ett vanligt missförstånd är att man tror sig äga sin lägenhet. Men det är föreningen som äger husen och marken och du har en rätt att bo där i obegränsad tid. Denna bostadsrätt har du köpt och den kan du sälja till någon annan. Värdet
bestäms av lagen om tillgång och efterfrågan i samhället.
Det är föreningens medlemmar som via en styrelse, årsmöten och en förvaltning själva bestämmer om hur föreningens hus ska skötas. Om föreningen har intresserade och aktiva medlemmar så kan avgifterna bli låga och hus och lägenheter ha bra
kvalitet.
Styrelsen väljs på årsmötena och är en demokratiskt vald samling människor. Det förutsätts inte att man är skicklig i ekonomi eller byggfrågor för att vara med i en styrelse (även om det är bra om man är det!), utan den sakkunskapen ska förvaltningen
ha.
Man kan sköta förvaltningen på två sätt i en bostadsrättsförening. Antingen anställer styrelsen förvaltare och fastighetsskötare eller också har man förvaltningen på entreprenad hos någon entreprenadfirma. För närvarande har vi Riksbyggen
som sköter den ekonomiska förvaltningen och vi anlitar SVEFAB (Svealands Fastighetsteknik AB) som klarar av praktiska ting.
Bostadsrättslagen reglerar hur föreningen och dess styrelse ska arbeta. Stadgarna i föreningen reglerar detaljer som inte finns i Bostadsrättlagen.
BRF Ekens stadgar finner du via en särskild länk på startsidan.
För att du ska kunna överta en bostadsrätt krävs medlemskap i föreningen, vilket du ansöker om själv eller med hjälp av mäklaren. Föreningen kan inte neka dig medlemskap om det inte finns mycket speciella skäl - t ex allvarliga betalningsanmärkningar.
Själva idén med bostadsrätt är att man ska förfoga själv över den lägenhet man bor i. Det är inte meningen att man ska kunna äga sin bostadsrätt och tjäna pengar på att hyra ut den.
Men ibland kan det finnas skäl för att man under kort tid vill bo på annan ort och under tiden få avgiften betald genom uthyrning.
Förutsättning för att du ska få hyra ut lägenheten i andra hand är
- att du söker tillstånd av styrelsen
- att du skriver hyreskontrakt med hyresgästen
- att besittningsskyddet för hyresgästen avtalas bort
Lägenheten kan hyras ut av "synnerliga skäl" vilka tex kan vara:
- studier på annan ort
- militärtjänstgöring på annan ort
- arbete på annan ort beordrad av arbetsgivaren
- utlandstjänstgöring, beordrad av arbetsgivare eller hjälporganisation
- "provboende" med ny partner
Vid annan anledning än ovanstående prövar styrelsen skälen. Tillstånd ges endast en gång och max tiden är ett år.
Viktigt!!
Den, som får tillstånd att hyra ut lägenheten måste skriva kontrakt med hyresgästen, vilket innebär att besittningsskydd inträder enligt hyreslagen.
Det finns en vändning i hyreslagen, som kan föra till besvärliga följder. Under vissa förhållanden kan den, som du hyr ut till, plötsligt vara ägare till din bostadsrätt! För att upphäva besittningsskyddet måste du avtala bort det skriftligt, något som skall godkännas av Hyresnämnden i Stockholm. Formulär för avtalet kan du få via vår entreprenör Riksbyggen (tel 08-602 36 00).
Styrelsen skall godkänna andrahandshyresgästen, men det är bostadsrättsinnehavaren, som fortfarande är ansvarig för att månadsavgiften inbetalas i rätt tid, för vad som händer med lägenheten och eventuella störningar som uppstår.
Avsättning till denna fond görs inte längre i BRF Eken. Vissa lägenheter kan ha kvar något mindre belopp.
Tidigare beslut om generellt byggnadslov för inglasning gäller inte längre. För nya inglasningar krävs särskilt kommunalt byggnadslov. Firman som svarar för inglasningen bör kunna ta fram de handlingar som krävs.
Föreningen har bredband framdraget till samtliga lägenheter. För närvarande kostar detta 250 kr/mån. Inom styrelsen finns en kontaktman som har alla upplysningar om bredbandet.
Köksfläktarna är inte bara nyttiga vid matlagning utan är också lägenheternas ventilationssystem. Under hösten 2006 byttes samtliga fläktar ut till mycket moderna sådana med värmeåtervinning och effektiv luftväxling för lägenheten. Föreningen svarar helt för justering av och underhåll av fläktarna.
Dessa får bara anslutas till vattenledningen via en avstängningskran. Diskmaskinens utlopp ska anslutas till en ledning med vattenlås. Det ska egentligen tvättmaskinen också, men vanligen låter man utloppsslangen tömmas i badkaret och då hamnar vattnet i vattenlåset för detta.
Hushållssopor kastas i sopnedkasten och grovsopor kan lämnas i container på parkeringsplatsen norr om Källvägen. Elektronikavfall lämnas i soprummet Tvärvägen 10.
Återvinningsstation för papper, glas, kläder, hårdplast, metall mm finns i Centrum.
Du får själv se till att du blir av med uttjänta kylskåp, frysboxar, spisar och andra vitvaror. När du köper en ny vitvara, brukar alltid firman, som levererar, ta hand om de gamla mot en liten avgift.
Om något går sönder i din lägenhet så kan man rent allmänt säga att föreningen svarar för fasta installationer som element, väggar, rördragningar, mm liknande. Övrigt svarar medlemmen själv för och vår entreprenör för fastighetsskötseln kan hjälpa till
med reparationer i mån av tid. Då tar man dock betalt för detta.
Om du är tveksam om vad som gäller när det handlar om vem som ska betala reparationer så finns det en hel del om detta i stadgarnas paragraf 30.